PV Panelen

Zonnepanelen worden ook vaak PV panelen genoemd. Maar is er een verschil tussen PV panelen en zonnepanelen? En waar staat de afkorting PV voor? De antwoorden op deze vragen leest u hier.

Wat zijn PV panelen?

Een vraag die regelmatig voorbij komt: wat zijn PV panelen nu precies? En is er een verschil tussen PV panelen en reguliere zonnepanelen? Het antwoord is nee. PV panelen zijn in principe niets meer dan een andere benaming voor zonnepanelen. Er is dus geen verschil tussen een PV paneel en een zonnepaneel. De benaming komt uit de Engelse taal, waar PV een afkorting is voor ‘Photo Voltaic’. ‘Photo’ betekent licht en ‘voltaic’ betekent elektriciteit.

Soorten PV installaties

We kunnen grofweg twee soorten PV installaties onderscheiden:

  • autonome PV installatie
  • netgekoppelde PV installatie

Autonome PV installatie

Autonome PV installaties worden niet gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Hierdoor moet de opgewekte zonnestroom direct worden gebruikt of worden opgeslagen in een accu. Deze PV panelen zijn hierdoor vooral geschikt voor kleinere toepassingen, zoals tuinverlichting, verkeerslichten of op een caravan of boot.

Netgekoppelde PV installatie

Een netgekoppeld PV systeem wordt doorgaans gebruikt voor woningen en bedrijven. Deze PV panelen zijn, zoals de naam al aangeeft, gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Als de panelen meer stroom opwekken dan u gebruikt, kunt u deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier, dit wordt ook wel salderen genoemd, óf u ontvangt een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

Hoe werken PV panelen?

PV panelen bestaan uit verschillende zonnecellen die daglicht opvangen en dit omzetten naar stroom. De PV panelen kunnen dit niet helemaal alleen. De PV installatie zet het licht namelijk om in gelijkstroom, terwijl we wisselstroom nodig hebben. Om deze reden worden PV panelen altijd voorzien van een omvormer, die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

 

Geen verschil tussen PV panelen en zonnepanelen

Op de naam na, is er dus geen enkel verschil tussen PV panelen en zonnepanelen. PV panelen is een vakterm die vaak wordt gebruikt door specialisten, terwijl zonnepanelen een term is die vaker in de volksmond wordt gebruikt. Wat de benaming ook is, PV panelen zijn een goede manier om duurzamer te leven én om een fors bedrag te besparen op uw energierekening.

WAAROM KIEZEN VOOR DIJKO?

  • Altijd bereikbaar
  • Uw veiligheid gaat voor alles
  • Degelijkheid & vakmanschap
  • Ervaren en persoonlijk advies
  • Geen maandelijkse kosten
  • Geen contracten
  • Altijd snel een passende oplossing!